Tuesday, December 14, 2010

Amalan Ayatul Kursi

Ayat ini diturunkan setelah Hijrah.Semasa penurunannya, ianya diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliannya. Syaitan dan Iblis juga gempar kerana adanya satu perintang dlm perjuangan mereka. Rasulullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid Tsabit menulis dan menyebarkannya.

1) Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu,setiap pagi dan petang,setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir,Insyaallah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan,kejahatan manusia,binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga,anak-anak,harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

2) Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah”, sesiapa yang mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali, maka akan dibukakan dadanya dgn berbagai hikmah,dimurahkan rezekinya,dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

3) Syeikh Abu Abbas ada menerangkan,sesiapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya,Insyaallah Allah akan memncerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

4) Rasullullah s.a.w bersabda bermaksud:”Sesiapa pulang kerumahnya serta membaca ayat Kursi,Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya”.

5) Sabda Baginda lagi:”Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat,kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat,Allah memeliharanya drp kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar”.

6) Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai Allah dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

7) Mereka yang beramal dengan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan dan hasutan syaitan.

8) Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah,akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

9) Mengamalkan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanan.

10) Ayat Kursi yang dibaca dengan khusyuk,Insyaallah,akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

11) Jika anda berpindah kerumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu,eloklah anda membaca ayat Kuris 100 kali,insyaallah,mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar dari gangguan lahir dan batin.

12) Barang siapa yang membaca ayat Kursi apabila berbaring ditempat tidurnya,Allah akan mewakilkan 2 malaikat memeliharanya hingga subuh.

13) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang fardhu,ia akan berada dlm lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

14) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut,dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,Allah akan memelihara akan dia keatas rumahnya,rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.

15)Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu,Allah akan menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar,pahala nabi2 juga Allah akan melimpahkan padanya rahmat.

16) Barang siapa yang membaca ayat Kursi sebelum keluar rumahnya,maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya,mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

17) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir sembahyang , Allah azza wajalla akan mengemdalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

18) Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika kesempitam,nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

*Jangan sekadar dibuat hiasan Ayatul Kursi tetapi diamalkan sebaik-baiknya.Insyaallah!

islam itu indah....

aku mencintaimu atas dasar iman yg ada padamu...
jika luntur iman mu maka luntur jua cintaku padamu....
=))

semua orang impikan bakal suami dan isteri yang soleh dan solehah....
ustaz kata kena hindarkan perasaan malas utk melakukan ibadat baru akan merasai kelazatan dan kenikmatan melakukan ibadat....

skrg ustaz tgh berzikir...merdunya
jatuh cinta dengar hehe...
bukan senang nak cari suami yang beriman zaman sekarang....

time kelas ustaz Amin semua tak tidur semangat la...
coz dia mgajar best...


kelas dia jugak buat aku tersedar dari apa yang aku tak kisah sebelum ini...
"malaikat sentiasa berada di  kiri dan kanan kita"

Sunday, December 12, 2010

bermula lah...


knpe aku buh pic nih sbb iany sgt sdp...yummmm

bermulalah kehidupan sbgai seorg student...

setelah 2week cuti sem...
skrg smbung blk study utk sem y terakhir iaitu sem6...

kejap btl masa berjalan...
upenye dah 3tahun aku study kat jb nih...
lenguh bdn2 nek bas dr kdh--jb...
pasni suma 2 xkn berlaku lg...
tgl 6bln je lg utk aku study & menempuh LJM...
gerun dgr perkataan LJM...

nk xnk kne jgk laluiny....

bila dah sem6 nih bwu sedar xlama lg dh nk keje...

akan bergelumang ngn situasi sebenar seorang "STAFF NURSE"...
klu owg dgr je jd staff nurse diorg anggap keje 2 kotoq...
tp cuba la kowg fikir klu xde nurse spe y nk jg patient kat wad?? doktor??? jgn harap la...
pas abeh prosedur je
"STAFF NURSE" la y akan handle suma...
dlu ingat senang je nk jd "STAFF NURSE" upeny...
ALLAH je la y taw...

dlu pk sng nk dpt keje...

skrg makin byk kolej nursing...
byk la saingn nk dptkn keje...

tawakal je la...
alang2 dh msk teruskn je la...

wat y terbek...

moga senang masa depan...=)
amin....

Sunday, November 21, 2010

fren 4 eva.....=)


ulin, ika, mimi, aku & k.cik

ulin & ika


nih la mbe bek aku p mn ja still sma..
klu xdak sorg rs xmeriah...
kmi xkisah pe owg nk kata kat kmi..
y pnting enjoy...
ampa mmg best...
thx kowg jd mbe aku...=)



Sunday, November 14, 2010

mgu final exam bg sem5...

( stress+,+)
aku Harap suma paper aku boleh jawab dengan tenang...

amat-amatlah takut coz ada pulak trial LJM..

lepas 2week berperang dengan kertas, aku cuti sem untuk seminggu je..

walaupun kejap aku xkisah asalkan boleh balik kedah..

arap aku dapat lakukan yang terbaik....

cayok2..eyka..=)


Saturday, October 16, 2010

first time aku jmpak dia...

aku dh mula ska kn dia sejak aku kecik lg..
setiap pg aku akn ikut mak aku p "market"..
konon nk temankn mak aku pdhal ada udang di sebalik keow teow..hikhik..
aku hnya dpt tgk dia n sentuh dia je..ermmm..
sdey sbb xdpt dia..
aku nk kn dia..
klu bley aku nk dia duk ngn aku setiap ari...
nk abeskn masa besama dia...
tp mak aku xske dia..
aku sdey bila aku ckp aku nk bwk blk dia tp mak aku xbg...=('''
aku kecwa dgn mak aku..
so aku xikut dah p "market"
lbey beka aku duk umah..
tp aku akn pesan dkt mak aku suh tgk kn dia..
2 je aku mampu..

bila umo aku dah 18tahun...
aku kne smbung study kat johor..
erkkkk jauhnye...
masa nih aku lgsung xingt dkt dia dah...
btl ckp owg klu de jodoh mmg xkemana..
aku epy sgt2 sampai terkedu bila aku terjumpa dia...
first time aku jmpak dia kat umah aunty aku kat jb..
aku xsgka dia da umah aunty aku upeny..
cm ne la aku xprasan dia..erkkk
kmi dh jnji kmi akn jmpak kat tmpt aku study,...
dia kata dia slalu de kat bndar penawar 2..
seronoknya aku xtaw nk ckp la kn..
dh bertaun2 terpisah..

aku pun msk la study kat iiuc..
ari petama aku tercr2 dia..
tp xjmpak pun...
sdey...=(
eskny time aku kat restorant aziz aku ter6pak dia..
dlm kepala otak aku msa 2 aku msti kene amik byk2..
sbb dh bpe ari xdpt dia...
hahhaha dia adlh TEMPE mknan y plg aku ske....
ble wat aku gile klu xdpt dia..hikhik...

Friday, October 15, 2010




Setiap kali diriku merasa seperti tidak mampu meneruskan hidup lagi... Terasa sangat kehilangan entah apa... Menyatakan bahwa diri ku begitu sendirian Semua ku lihat kelam-malam Dan kegelapan menyelubungi di seluruh jiwa ku Adakala nya diriku merasa begitu tak berdaya Hilang daya ku melihat jalan mana yang harus ku pilih Namun ku cekal kan hati ku.. Jangan ada rasa putus asa Walaupun aku menapak kecil.. Namun tidak pernah aku kehilangan harapan Kerna ku yakin Allah selalu di sampingkuInsya Allah akan dapat ku mencari jalan cahaya.. Setiap kali diri ku melakukan satu kesalahan lagi Terasa bagaikan pintu taubat tertutup bagi ku Dan bahawa telah lambat untuk ku mencari jalan taubat Adakala nya diriku menjadi bingung Keputusan yang salah yang ku pilih Keputusan sebegini menghantui fikiran Dan hati ku penuh dengan rasa malu Namun ku cekal kan hati ku.. Jangan ada rasa putus asa Walaupun aku menapak kecil.. Namun tidak pernah aku kehilangan harapan Kerna ku yakin Allah selalu di sampingku Maher Zain, Thank You Allah

Kami JURURAWAT adalah manusia biasa...!!!

Buat renungan sahabat2 JURURAWATku...!!(walaupun x berkaitan dngn kite,luangkan masa seketika untuk membacanye)

"ish...tak ingin aku jadik 'nurse'.Pegang tahi org sakit!"

hurmmmm...kadang2 aku terasa bagai termakan kata-kata sendiri.

ha!ha!ha!

padan muka.

kini,sekarang aku bergelar seorang jururawat.

mungkin Tuhan mahu aku mengerti dan belajar perasaan menjadi seorang yang bergelar JURURAWAT..

mulanya,profession ini ku pilih sebab 'last choice'

dan pastinya bukan di sebabkan minat..

tapi,bila mendalami bidang ini..aku mula jatuh cinta..

dengan profession ini,aku belajar banyak perkara..

kerana aku berhadapan dengan banyak ragam manusia..

bukan setakat ragam pesakit,tapi juga para doktor..

cuma kadang-kadang terkilan dengan sikap sesetengah orang,

menganggap jururawat sebagai "amah"

dalam hati ingin mengatakan

"sial kau!kau ingat kau tu siapa??"

tapi,sabar mengatasi niat dihati..

tak sampai hati mengatakan hal sedemikan..

mungkin dia tidak berniat,sebab dia dalam keadaan sakit..

kadang-kadang berdepan dengan manusia yang..

"saya bayar maaa...saya punya suka laaa"

dalam hati ingin mengatakan

"kau bawa mati lah tu duit kau semua!"

tapi,dalam masa yang sama kesian juga..

mungkin dia tak tahu polisi-polisi,syarat2 yang dia tak boleh beli..hurmmmm

tapi,

pernah juga air mata ku menitis...

menyaksikan isteri meninggalkan si suami,

anak bongsu meninggalkan keluarga pada hari jadi nya,

terharu melihat kegembiraan seorang lelaki akan bergelar ayah...

kadang sedih melihat seorang nenek tua tiada berteman...

kadang menyampah bila melihat lagak anak2 tak ingin menyentuh pakaian ibunya sendiri yang dibasahi air kencing "what the hell?".

ketika memberi bantuan kecemasan,

aku sering berdoa

"ya Tuhan,kembalikan lah nafas nya"

membantu sedaya mungkin...

biar pun badan sendiri sakit gara2 "chest compression" & "bagging"

tapi adalah satu kepuasaan kalau melihat 'dia' selamat...

dan turut bersedih jika Tuhan lebih sayangkan nya...

para doktor?

ada banyak spesis.

dan yang peliknya,jururawat terpaksa menghafal stiap habit,ragam,apa yg di sukai dan di benci oleh sang doktor..

para doktor ni baca buku yang sama,

tapi dengan cara masing-masing...

haishhhhh...

ada yg beri arahan hanya sekali,

di tanya kali kedua-melenting!

hish...pasang recorder baru tawww....

"tulisan Doktor"????

aduiiiii...mmg payah.

hanya beberapa sahaja yg memiliki tulisan yang boleh di tafsir..

bak membaca tulisan zaman purbakala..

kalau ada penafsir tulisan,kan baguss..

ada yang asyik nak cepat..

ntah apa yang di kejar..

kadang2 ada yang tak reti bahasa..

tapi,siapalah jururawat di mata doktor??

pembatu jerrr...

kadang2

ingin juga bagi tumbukan sulung di muka doktor nih...

nasib baik lah peraturan wujud..

ingat dia sorang saja yang patut difahami?

tapi,bukan semua doktor mcm tuu yaaa...

apa2 pun,hanya jururawat faham perasaan seorang jururawat.

Copy daripada teman JURURAWAT yg add kat JURURAWAT MALAYSIA.

p/s:aku dpt nih pun dr fb..

agak tertarik ngn cite dia..

n rs apa y aku rs..

aku pun share la..

just utk tatapn bersama k...=)

Sunday, September 26, 2010

sempat memiliki...

Mengapa kita bertemu
bila akhirnya dipisahkan
mengapa kita berjumpa
tapi akhirnya dijauhkan
kau bilang hatimu aku
nyatanya bukan untuk aku

bintang dilangit nan indah
dimanakah cinta yang dulu
masihkah aku disana
di relung hati dan mimpimu
andaikan engkau disini
andai kau tetap denganku

aku hancur ku terluka
namun engkaulah nafasku
kau cintaku meski aku
bukan dibenakmu lagi
dan kuberuntung sempat memilikimu

bintang dilangit nan indah
dimanakah cinta yang dulu
masihkah aku disana
di relung hati dan mimpimu
andaikan engkau disini
andai kau tetap denganku

aku hancur ku terluka
namun engkaulah nafasku
kau cintaku meski aku
bukan dibenakmu lagi
dan kuberuntung sempat memilikimu

engkau mengatakan merindukan diriku lagi
ingin kusampaikan ku tak hanya sekedar rindu

aku hancur ku terluka
namun engkaulah nafasku
kau cintaku meski aku
bukan dibenakmu lagi
dan kuberuntung sempat memilikimu


thx:pnh bahagiakn aku...

pnh wat aku gembira...

pnh wat aku menangis...

Monday, August 16, 2010

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak.

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua

"Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan ke atas kamu puasa seperti mana diwajibkan ke atas mereka sebelum kamu, mudah-mudahan kamu bertaqwa." Al-Baqarah 183

Wahai sahabat-sahabatku, terdapat tiga kategori manusia yang terhasil daripada Madrasah Ramadhan

1- seseorang yang bertambah imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
2- seseorang yang sama imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya
3- seseorang yang berkurang imannya, amalnya berbanding yang sebelumnya

Agak-agaknya kita akan dimasukkan ke dalam kategori mana? Alangkah berbahagianya andai kita termasuk di dalam kategori pertama. Marilah kita koreksi diri, muhasabah setiap amalan kita supaya ianya membantu mempertingkatkan ibadah pada bulan Ramadhan yang bakal kita lalui nanti. Jadikan Ramadhan kali ini sebagai wadah untuk kita tingkatkan amalan agar ia akan menjadi Ramadhan yang terbaik pernah kita lalui, insyaAllah.

Thursday, August 12, 2010

salam ramadhan....

taun ni adalah taun terakhir berpuasa bersama mmbe2 kat jb ni...ianya akn menjadi kenangan sampai bila2....semoga bulan puasa kali ini kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan mendapat keberkatan darinya....amin...

Sunday, July 25, 2010

akhirny......



xsangka dah dkt sbln upeny aku practical kat hosp segamat ni...ermmm aku rs lg bes prac kat sni coz aku dpt study mcm2..sumanya secara menual..dpt rs jd staff nurse..dpt plak msk wat psy..pengalaman y xkn aku lupakn smpai bila2..zaid n syiful diorg la y bes..tekanan klu xdpt di kwl jd mcm diorg la...walaupun kdg2 stress keje tp benda 2 aku xpk sgt..y pnting aku dpt study..tp kat sni ssh skit la nk dpt cross..tp xpe la..insyaallah kat hsi aku akn dpt byk cross..thx pd staff nurse n patient y byk bg keje sama...wat team work (kecik,zana n nana) korg bes n kite dpt sma2 dpt stdy sesua2 y bwu kat sni...pasni blk kolej study cm besa n wat asgmnt y betimbun2 byknye...arrr....(*,)

Saturday, July 24, 2010

time practical kat segamat...





Cinta, Rindu dan Kasih Versi Aku

Cinta versi aku,
Hendaknya adalah milik Dia yang tak pernah gagal
Mencintai aku,
Yang menunggu untuk menerima
Pulangnya hati ku bergantung padaNya.

Rindu versi aku,
Harapnya adalah untuk dia yang tak pernah gugah
Mengingati aku
Merindu aku tanpa wajah
Yang hanya mampu bersaksi pada satu kalimah
Laaillahailallah.

Kasih versi aku
Tumpahnya pada dia sang murabbi pejuang
Yang bersyahadah dengan hidupnya
Tak dipilih tetapi memilih
Pengakhiran nafasnya
Yang mengajar aku
Bahawa kematian itu abstrak
Dari kerana makan atau cebisan logam
Di depan mesin penyambung nyawa
Atau di depan selaras meriam

Aslyn - That’s When I Love You

When u have to look away
When u don’t have much to say
That’s when I love u
I love u just that way
To here u stumble when u speak
Or see u walk with two left feet
That’s when I love you
I love u endlessly
And when your mad cause u lost the game
Forget I’m waiting in the rain
Baby I love u
I love u anyway

Cause here’s my promise made tonight
U can count on me 4 life
Cause that’s when I love u
When nothing u do can change my mind
The more I learn the more I love
The more my heart can’t get enough
That’s when I love u
When I love u
No matter what

So when u turn to hide your eyes
Cause the movie it made u cry
That’s when I love u
I love u
A little more each time
And when u can’t quite match you clothes
Or when u laugh at your own jokes
that’s when I love u I love u
More then u know
And when u forget that we had a date
Or that look that u give when u show up late
Baby I love u ,I love u anyway

So here’s my promise made tonight
U can count on me 4 life
Cause that’s when I love u
When nothing u do can change my mind
The more I learn the more I love
The more my heart can’t get enough
That’s when I love u
When I love u
No matter what

Ohh that’s when I love u when nothing baby
Nothing u do could change my mind
The more I learn, the more I love
The more my heart can’t get enough
That’s when I love u
when I love u no matter what

Friday, July 23, 2010

bley ke aku jd.....


dlu mmg aku xminat lgsung nk jd nurse...tp skrg aku makin nk jatuh cinta ngn bidang y aku amik ni...tp aku masih xpasti...bila practical kat hosp itulah bru di katakan seorg student nurse..mmg kne byk sbr...dgn pelbagai kerenah patient..kdg2 seronok keje bila staff nurse ok n nk tunjuk ajar..tp ilang mood nk keje bila mula2 msk shift je dah kne mrh..mau x10syen..rrr..blagak ingt kite ni kuli batak dia ke...huh..xske btl la ngn staff nurse or JM y ingt bgus...bley ke aku jd seorg staff nurse nnt...ermmm aku pun xpasti..aku gh mncuba y terbek utk masa dpn aku..sbr...sbr..sbr...^_^..
time study mmg sronok...brsama kwn2 y sporting...